Terug naar Verhalen

Buitenreclame, wat mag wel en wat mag niet?

9 oktober 2018 - geschreven door: Abdel

Veel bedrijven maken reclame buiten op straat. In de vorm van een reclamezuil of -bord voor hun winkel, door hun auto te beletteren of door driekhoeksborden verspreid door de regio te plaatsen. Er zijn tal van manieren om buitenreclame te maken. Niet voor niets, want met buitenreclame bereik je op een eenvoudige manier heel veel mensen. Let echter wel op dat je niet de wet overtreedt. Iedere gemeente heeft zo zijn eigen regels als het gaat om buitenreclame. Wat mag wel en wat mag niet?

Reclame maken in en om je huis, winkel of kantoorpand

Reclameborden in je tuin plaatsen of alle ramen van je kantoor beletteren? Meestal mag het niet. Ook voor het plaatsen van lichtbakken heb je in veel gevallen een vergunning nodig. Je kunt je voorstellen dat het niet prettig is wanneer iedereen lukraak reclame zou plaatsen. Het antwoord op wat wel of niet mag binnen je gemeente hebben wij niet. Iedere gemeente stelt zelf regels rondom buitenreclame op. Deze vind je in de Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV) die je vindt op de website van je gemeente.

Reclame maken met omgevingsvergunning

Weet je welke regels je gemeente hanteert als het gaat om buitenreclame? Dan kun je een volgende stap ondernemen: het aanvragen van een omgevingsvergunning. In veel gevallen heb je deze nodig om bijvoorbeeld en reclamebord te plaatsen of een lichtbak te installeren. Een omgevingsvergunning vraag je aan met behulp van een aanvraagformulier die je op de website van je gemeente vindt.

Buitenreclame maken met je auto

Het laten bestickeren of beletteren van je auto met een bedrijfslogo, naam en/of contactgegevens is toegestaan. Houd er daarbij rekening mee dat je de auto echt gebruikt als vervoersmiddel. Parkeer je bestickerde of beletterde auto dus niet langs een (snel)weg. Dat is bijna overal in Nederland verboden.

Buitenreclame en belasting

Is je reclame zichtbaar vanaf de openbare weg? Kijk dan niet raar op als je gemeente er belasting over vraagt. Dit heet reclamebelasting. Staat de reclame niet op je eigen grond, maar op die van de gemeente? Dan betaal je ook precariobelasting voor het gebruik van de grond. Wil je meer weten over buitenreclame en de regels die ervoor gelden? Vraag ons om advies, we denken graag met je mee en adviseren je over de te nemen maatregelen bij je gemeente.

Vragen over dit artikel?

Responsive Menu Pro Image Responsive Menu Clicked Image
menu