Terug naar Verhalen

ID-cover

19 september 2018 - geschreven door: Abdel

In april 2013 kregen WIJ een bijzondere mail. Een ontwerper in het zuiden van het land had een idee bedacht om identiteitsfraude tegen te gaan. De ID-cover, een hoesje van kunststof dat je om je paspoort of ID-bewijs kunt doen, zorgt ervoor dat je ID-nummer, foto en ID-verloopdatum niet direct te zien zijn. Op die manier kan je identiteit niet zomaar ongewenst gebruikt worden door oplichters. Voor de uitvoering van dit idee werden WIJ ingeschakeld.

Realisatie hoesjes ID-cover

De realisatie van de ID-cover is een flink proces. Transparante vellen polypropyleen worden eerst in full colour in offset bedrukt. Daarna wordt de achterzijde van de vellen in zeefdruk van een witte deklaag voorzien. Zo kun je niet meer door het transparante materiaal heen kijken op plekken waar dat niet de bedoeling is. Vervolgens kunnen er wisselende logo’s van gemeenten of bedrijven worden ingeprint met behulp van onze flatbedprinter. Ook voorzien we de vellen van een zelfklevende strook. Daarna worden de vellen gestanst in hoesjesformaat en plakken we ze met de hand om. Veel handelingen dus, maar het resultaat is een uniek product dat bijdraagt aan een veiligere samenleving.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude is een veelvoorkomend probleem. Een treffend voorbeeld van identiteitsfraude is het verhaal van een man die voor zijn werk veel reisde. Toen hij een keer in Den Haag verbleef werd hij om zes uur ’s morgens plotseling van zijn bed gelicht door een arrestatieteam. Er bleek een pand op zijn naam te staan waarin zich een grote wietplantage bevond. Waarschijnlijk is op een van zijn vele overnachtingsadressen zijn paspoort gekopieerd en heeft een louche notaris vervolgens dat pand op zijn naam gezet. Bewijs dan maar eens dat het pand niet van jou is…

ID-fraude

De ID-cover is niet de oplossing tegen ID-fraude, maar het maakt mensen die het hoesje gebruiken of zien wel bewust van het feit dat er identiteitsfraude bestaat. WIJ maken momenteel honderdduizenden hoesjes per jaar voor zowel de ANWB als de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken. Dit zijn de afdelingen burgerzaken die je op elk gemeentehuis vindt.

Vragen over dit artikel?

Responsive Menu Pro Image Responsive Menu Clicked Image
menu