Terug naar Verhalen

Kruiwagenbakken bedrukken in zeefdruk

12 juni 2019 - geschreven door: Allard Koopsen

Kruiwagenbakken bedrukken in zeefdruk

Voor Belle bedrukken we een aantal keren per jaar kunststof kruiwagenbakken. Een product wat niet zomaar bedrukt kan worden, het gaat namelijk niet door een pers. Wij hebben een manier gevonden om kant en klare producten te bedrukken. We maken zelf een zeefdruktafel waarbij het product op de juiste manier bedrukt kan worden. Om de van kunststof gegoten kruiwagenbakken te kunnen bedrukken moet er een vlak deel zijn waarop wij kunnen drukken. Dat vlak wordt door ons voorbewerkt omdat de inkt er anders na verloop van tijd ‘af kan vallen’. Nu zorgen we ervoor dat de kunststofvezels open gaan staan waardoor de inkt ‘in’de kunststof wordt gedrukt zodat de bedrukking jarenlang blijft zitten.

ZEEFDRUK

Zeefdruk (vroeger zei men serigrafie) is een druktechniek die gebruikt wordt voor meerdere grafische doeleinden, zoals textielbedrukking, affiches en kunstdrukken. Ook wordt deze techniek industrieel toegepast voor het bedrukken van kunststof, houten en/of metalen producten. Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Een stuk fijn gaas van zijde of polyester wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een laag emulsie (lichtgevoelige vloeistof) die door middel van een belichtingstafel belicht wordt. De op de film aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt.

Men brengt de inkt op het raam aan en smeert deze met behulp van een rakel uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt. Het principe is vrij eenvoudig maar doordat zeefdruk inzetbaar is op alle gebieden waar iets te bedrukken valt wordt het ingewikkelder. Ieder materiaal heeft verschillende eigenschappen en voor verschillende materialen heeft men verschillende soorten inkt nodig. Zeefdrukinkt is goed dekkend; dit maakt dat ook gedrukt kan worden op donkere beelddragers. Dit in tegenstelling tot vlakdruk, hoogdruk en diepdruk, waarbij altijd transparante inkten gebruikt worden. Met de juiste drukinkt of pasta is met de zeefdruktechniek (silkscreening of screenprinting) vrijwel elk materiaal te bedrukken. Tegenwoordig wordt de techniek op grote schaal industrieel ingezet. De inkt wordt door het zeefraster heen op het materiaal gedrukt. Daardoor is zeefdruk geschikt om anders moeilijk bedrukbare materialen te bedrukken, zoals bepaalde kunststoffen, hout en metaal.

Fort heeft voor elke klus in de tuin en rondom het huis speciale kruiwagens ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van deze werkpaarden werd in het bijzonder rekening gehouden met veiligheid, belastbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Standaard is de voortreffelijke ergonomie en uitgekiende gewichtsverdeling voor een perfecte balans.

Sinds enkele jaren worden bij WIJ bv de bekende Altrad-Belle kruiwagenbakken door middel van zeefdruk van een bedrukking voorzien. Via de zeefdruktechniek is bijna elk materiaal en elke gewenste (vlakke) vorm te bedrukken.

Vragen over dit artikel?

Responsive Menu Pro Image Responsive Menu Clicked Image
menu